

A vinasz az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények listájában is szerepel. A lista megtalálható a Biokontroll Hungária Kht. kiadványában, mely összhangban van az EU által kiadott biotermesztésben engedélyezett készítmények listájával.
A cukorrépából a cukorgyárak a szacharózt (kristálycukrot) állítják elő. A gyártás során visszamaradó magas szénhidrát tartalmú melléktermék a melasz, melyet a szeszgyárak használnak fel alkohol előállítására, élesztőgombák segítségével. A szeszgyártás során keletkező melléktermék a vinasz. A gyártási technológiákat figyelembe véve érthető, hogy a vinasz a cukorrépa számos eredetileg is benne lévő komponensét tartalmazza koncentráltan.
A vinasz barnás színű, jellegzetes szagú, gyengén savas kémhatású anyag, melynek összetevői a következők:A vinasz, mint biogazdálkodásban engedélyezett termék, értékes komponenseit figyelembe véve, minden szántóföldi növény kultúránál felhasználható tápanyagforrásként, de állókultúrák (szőlő, gyümölcsös, bogyósok) trágyázására is kitűnően alkalmas.
Az anyag kijuttatása történhet fedetlen területre bármelyik növénykultúra vetését megelőzően, ill. közvetlenül aratás után a szármaradványra. A tarlóra, szármaradványra történő kijuttatáskor előny, hogy a mikroorganizmusoknak is jó táptalajt biztosít, így a lebontást segíti. A kijuttatott anyagot be kell dolgozni a talaj felső rétegébe.
A javasolt mennyiség: kb. 2.5 tonna hektáronként.
Ezzel az adaggal kb. 90 kg káliumot és kb. 45 kg nitrogént juttatunk ki hatóanyagként a legfontosabb makroelemekből.
Tavaszi fejtrágyázáskor is hatásosan alkalmazható a látványos zöldítő hatás elérésének érdekében.
Közvetlenül a talajba történő vinasz bejuttatás után már néhány óra múltán a mikroorganizmus-populáció megsokszorozódik, az átalakító tevékenységük megnő. A vinasz nitrogénjének nagy hányada baktériumfehérjévé alakul, így a nitrogén nagy része a feltalajban marad, szolgálja a növényzet jó nitrogénellátását. Az eredményes vinaszos kezelés hozamnövekedésben és minőségjavulásban mutatkozik.