A melasz feldolgozása során a benne lévő cukrokat felhasználjuk az alkohol előállításához. A többi értékes anyag, nyomelem egy vinasz elnevezésű szerves trágya formájában kerül értékesítésre. A vinaszt a termelési folyamat során besűrítjük és 45%-os szárazanyag tartalommal kerül a vevőinkhez. A vinasz felhasználásának két legfontosabb területe a talajokra kijuttatva szervestrágyaként illetve biogáz erőművek alapanyagaként.

A vinasz az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítmények listájában is szerepel. A lista megtalálható a Biokontroll Hungária Kht. kiadványában, mely összhangban van az EU által kiadott biotermesztésben engedélyezett készítmények listájával.

A cukorrépából a cukorgyárak a szacharózt (kristálycukrot) állítják elő. A gyártás során visszamaradó magas szénhidrát tartalmú melléktermék a melasz, melyet a szeszgyárak használnak fel alkohol előállítására, élesztőgombák segítségével. A szeszgyártás során keletkező melléktermék a vinasz. A gyártási technológiákat figyelembe véve érthető, hogy a vinasz a cukorrépa számos eredetileg is benne lévő komponensét tartalmazza koncentráltan.

A vinasz barnás színű, jellegzetes szagú, gyengén savas kémhatású anyag, melynek összetevői a következők:
  • szárazanyag-tartalom 45 tömeg %
  • nyersfehérje-tartalom 25-30 tömeg %
  • szervetlen anyag kb. 50%
  • szerves anyag kb. 50%

A vinasz, mint biogazdálkodásban engedélyezett termék, értékes komponenseit figyelembe véve, minden szántóföldi növény kultúránál felhasználható tápanyagforrásként, de állókultúrák (szőlő, gyümölcsös, bogyósok) trágyázására is kitűnően alkalmas.

Az anyag kijuttatása történhet fedetlen területre bármelyik növénykultúra vetését megelőzően, ill. közvetlenül aratás után a szármaradványra. A tarlóra, szármaradványra történő kijuttatáskor előny, hogy a mikroorganizmusoknak is jó táptalajt biztosít, így a lebontást segíti. A kijuttatott anyagot be kell dolgozni a talaj felső rétegébe.

A javasolt mennyiség: kb. 2.5 tonna hektáronként.

Ezzel az adaggal kb. 90 kg káliumot és kb. 45 kg nitrogént juttatunk ki hatóanyagként a legfontosabb makroelemekből.

Tavaszi fejtrágyázáskor is hatásosan alkalmazható a látványos zöldítő hatás elérésének érdekében.

Közvetlenül a talajba történő vinasz bejuttatás után már néhány óra múltán a mikroorganizmus-populáció megsokszorozódik, az átalakító tevékenységük megnő. A vinasz nitrogénjének nagy hányada baktériumfehérjévé alakul, így a nitrogén nagy része a feltalajban marad, szolgálja a növényzet jó nitrogénellátását. Az eredményes vinaszos kezelés hozamnövekedésben és minőségjavulásban mutatkozik.

Kapcsolat

Csak egy kattintás és kapcsolatba léphet velünk.
Köszönjük érdeklődését termékeink iránt. Kérjük ossza meg velünk gondolatait a lenti kérdőíven.
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Üzenetének elküldésével Ön automatikusan elfogadja az Adatkezelési nyilatkozatunkat.